Katův odkaz - Vondruška, Vlastimil (Moravská Bastei Moba, 2023)
Na královského písaře Jiřího Adama z Dobronína se obrátí jedna ze staroměstských měšťanek a stydlivě přizná, že se její sestra Adelheida před lety provdala za berounského kata. Nedávno její muž zemřel a odkázal jí cosi podivného. Vzápětí Adelheida zmizela a nikdo netuší, kde by mohla být. Tamní rychtář se však odmítl zabývat katovskými záležitostmi. Jiřímu Adamovi nezbývá, než se vydat se svým pomocníkem bakalářem Petrem do královského města Berouna a tam začít rozmotávat dávný příběh lásky a zrady.