Není úniku - Yrsa Sigurdardóttir, 1963- (Grada Publishing, 2023)
Studentka Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v zapadlém koutě západoislandského venkova. Zaměstnavatelé na ni sice působí poněkud zneklidňujícím dojmem a život na osamělém místě v ní postupně začíná vzbuzovat neblahé předtuchy, ona se však rozhodne své obavy překonat. Bude to správný krok? Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit - brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.