Dora Maar a Picasso : dvojí tvář lásky - Storks, Bettina, 1960- (Ikar, 2023)
Beletristická fabulace na téma vztahu Pabla Picassa a fotografky Dory Maar, které autorka připisuje lví podíl na malířově slavném díle. Paříž 1936. Úspěšná fotografka Dora Maar je srdcem surrealistického kruhu kolem Paula Éluarda a Mana Raye. Pak tato excentrická mladá žena potká Pabla Picassa a zamiluje se do malíře, který právě prochází tvůrčí krizí. Dořina temná smyslnost Picassa inspiruje, po jejím boku začíná opět malovat. Pod Dořiným vlivem vzniknou některá z jeho největších děl, a to především Guernica. Její vlastní umělecký vývoj se však zastaví. A propast mezi nimi se stále zvětšuje... Nakladatelská anotace