Lucemburská epopej: Kralevic Karel - Vondruška, Vlastimil (Moravská Bastei MOBA, 2023)
Druhý díl románové fresky začíná příchodem kralevice Karla do Čech a končí dva roky po smrti jeho otce Jana Lucemburského u Kresčaku, kdy se Karel ujímá vlády doma i v Říši. Celé 14. století je jedno z nejslavnějších období našich dějin, kdy byla Praha centrem římské říše, ale aspirovala i na to, aby se stala "druhým Římem" křesťanstva. Složité intriky a zápas o vládu doma i v zahraničí se prolínají se snahou jihočeské šlechty, reprezentované pány z Landštejna, upevnit postavení Čech v rámci zemí Koruny české a chránit stavovské výsady šlechty. V epopeji se střídají mocenské intriky a válečné scény s běžnými denními starostmi románových hrdinů, a to vše v barvitém obraze života vrcholného středověku.