Břasy: Stupno, Kříše, Vranovice, Darová : Střípky z historie a současnosti - Haunerová, Eva (Starý most s. r. o., 2023)
Obce Břasy, Stupno, Kříše, Vranovice a Darová mají velmi dlouhou a bohatou historii. První lidé se v této lokalitě začali usazovat už ve 3. tisíciletí před Kristem. Velký rozmach osídlení krajiny, která byla bohatá na ložiska uhlí a rudy, ale přišel až v první polovině 19. století, kdy nastal zcela mimořádný průmyslový rozvoj. Počty obyvatel strmě rostly hlavně poté, kdy zde začal podnikat Johann David Starck. Z malé osady se stala velká průmyslová kolonie a dostala roku 1839 jméno Břasy. Během historie zažily Břasy a okolní části období rozvoje i úpadku. Měnila se krajina, lidé odcházeli i přicházeli.Tato kniha se snaží hlavně prostřednictvím fotografií zachytit převratné změny tohoto místa a zachytit střípky historie pro ty současné i budoucí obyvatele.