Hvězda Valdštejnova srdce - Bauer, Jan (Moravská Bastei Moba, 2023)
Roku 1632 vedl v bitvě u Lützenu Albrecht z Valdštejna císařská vojska proti švédským a saským armádám. Střetnutí se na obou stranách zúčastnili i vojáci českého původu. Emigranti se shromáždili pod vlajku švédského krále, katolíci pod korouhev Valdštejnovu. Ve zmatku opustilo pole šestnáct Valdštejnových důstojníků, kteří byli později odsouzeni za dezerci k trestu smrti. Tímto krvavým divadlem na Staroměstském náměstí začíná Bauerův román. Valdštejn exekuci, konající se i z jeho popudu, nepřihlížel. V té době uvažoval nad svou situací: věděl, že císař mu již nevěří, avšak potřebuje jeho bohatství. O jeho spojenectví se snažili i příslušníci protihabsburského tábora, zvláště poté, kdy navázal důvěrný vztah s protestantskou šlechtičnou Annou Marií ze Švamberka. Dívka se tak stala poslední "hvězdou Valdštejnova srdce", vévoda ovšem nemohl tušit, že její svit v sobě skrývá i zmar.