Ester - Prášková, Markéta (Moravská Bastei Moba, 2024)
Po atentátu na Heydricha je msta ze strany Němců velmi krvavá a Praha se ocitá v sevření strachu. Mladá Lída se za těchto okolností nedobrovolně uchyluje ke své tetě daleko na venkov. Tam se ovšem sama brzy vystavuje mnohonásobně většímu nebezpečí, když souhlasí, že se pokusí zachránit před transportem do koncentračního tábora čtyřletou židovskou holčičku a ukrýt ji na tetině statku. Má vůbec naději, aby ve vsi, která je neustále pod dohledem gestapa a kolaborantů, přečkala bez úhony až do konce války a odevzdala pak holčičku zpět své židovské kamarádce? A je možné, aby v prostředí nejistoty, kde se nedá nikomu opravdu věřit, našla svoji životní lásku?