Vratislav: Co je silnější než touha po moci? - Whitton, Hana (Alpress s. r. o., 2019)
Druhorozený Vratislav přijal na rozdíl od ambiciózního Spytihněva vládu nad olomouckým panstvím bez hořké závisti. Od života totiž očekává více - hledá lásku a náhoda mu přivede do cesty urozenou Gutu. Jejich štěstí však netrvá dlouho. Kníže Spytihněv se rozhodne bratrovo území připojit ke svému a novomanželům nezbývá než se zachránit útěkem