Baron Trenck: Až na hranici pekel - Niedl, František (Moravská Bastei Moba, 2024)
Již od útlého mládí se se svým otcem účastnil mnohých vojenských tažení, v mládí byl pak jeho život plný milostných avantýr, které pokračovaly i poté, co se dostal do Pálffyho uherského pluku. Trenck se účastnil též tažení proti Turkům, při kterém se mnohokrát vyznamenal. Po mnoha peripetiích se mu podařilo konečně usadit na panství ve Slavonii, kde podniká četné výpravy proti tlupám lupičů. V té době se Rakousko-Uhersko nachází ve svízelné situaci, kdy je napadeno ze všech stran a kdy hrozí, že mladičká Marie Terezie dědictví po předcích neudrží a její monarchie zanikne. V této kritické situaci jí Trenck nabídne, že na vlastní náklady vyzbrojí oddíl pandurů o tisíci mužích, a panovnice tuto velkorysou nabídku přijímá...