Vyhnankyně - Kline, Christina Baker, 1964- (Jota, 2024)
Román z počátků kolonizace Austrálie je zároveň příběhem o milosti zrozené ze strádání, o nezničitelných poutech ženského přátelství a o síle odkazu předchozích generací. Když mladá naivní vychovatelka Evangeline otěhotní se synem svého zámožného londýnského zaměstnavatele, netuší, jak závažné to pro ni bude mít následky. Poté, co ji služka navíc křivě obviní z krádeže, je Evangeline propuštěna z práce a zatčena. S hrůzou se dozvídá, že byla odsouzena ke čtrnácti letům v australské trestanecké kolonii ve Van Diemenově zemi, dnešní Tasmánii. Je jisté, že dítě, které nosí pod srdcem, se narodí během několikaměsíční plavby. Štěstí je, že na lodi se Evangeline spřátelí s šestnáctiletou Hazel, zručnou porodní asistentkou a bylinkářkou. V době, kdy loď dorazí na místo, je mnoho místních obyvatel, Aboridžinců, násilně vytrženo z jejich přirozeného prostředí. Jednou z takových je osmiletá Mathinna, osiřelá dcera náčelníka kmene Lowreenne, kterou "adoptoval" nový guvernér Van Diemenovy země. Nakladatelská anotace. Kráceno