Smrt na hostině - Bauer, Jan (Kalibr, 2024)
Zatímco královský soudce Melichar pátrá po ukradeném relikviáři z chrámu svatého Víta, jeho choť Jitka se rozhodla oslavit dokončení přestavby roupovské tvrze na šlechtický hrad, který bude reprezentovat postavení jejího muže. Na hostinu sezve všechny významné šlechtice Českého království. Melichar se však o tom dozví se zpožděním a už nemá čas to své manželce rozmluvit. Dobře si uvědomuje, že mezi českými pány vládnou nejrůznější rozmíšky, které jim nedovolují sejít se u jednoho stolu. K dovršení všeho zlého je ráno po hostině nalezen mrtev jeden z hostů - Hynek z Valdeka, syn bývalého nejvyššího maršálka Viléma Zajíce z Valdeka. Do vážného podezření se dostane pomocník královského soudce Božetěch. Melichar musí proto co nejrychleji smrt šlechtice objasnit, jinak přijde o svou autoritu královského soudce a patrně i o svůj úřad.