Pomsta dánského krále - Bauer, Jan (Moravská Bastei Moba, 2024)
Krátce poté, co se dvorní císařský astronom Tycho Brahe zúčastnil hostiny pořádané Petrem Vokem z Rožmberka v jeho hradčanském paláci, musel ulehnout s horečkou a prudkými bolestmi. Snaha lékařů, které k němu povolal sám císař Rudolf II., je marná a Tycho Brahe po jedenácti dnech utrpení umírá. Aby se Petr Vok zbavil podezření, že nechal astronoma otrávit, obrací se na zkušeného vyšetřovatele Lukáše Trobla z Květnice. Lukáš se přes varování svého strýce dvorního rady Maxmiliána Trobla pouští do vyšetřování, avšak svědkové se k události nechtějí příliš vyjadřovat, dokonce lze říct, že vyšetřování spíše komplikují. Jediný, kdo Lukáše podporuje, je Petr Vok a kupodivu také Lukášova dávná milenka Tereza, šenkýřka z krčmy U Krále brabantského……