Barevný závoj - Maugham, W. Somerset, 1874-1965 (Současná světová próza (Prostor, 2023)
Román významného anglického spisovatele a dramatika, který se odehrává v britské koloniální Číně a poprvé vyšel v roce 1925. V českém překladu byl publikován již roku 1929. Ústředními postavami románu, jehož děj se odehrává v britské koloniální Číně, jsou mladí manželé zcela odlišných charakterů - oddaně milující introvertní muž, povoláním lékařem, a jeho žena, dívka z anglické lepší rodiny, která do manželství vstoupila bez lásky, zato se snahou změnit prostředí a své společenské postavení. V důsledku náhodně odhalené manželčiny nevěry čelí nesourodý manželský pár krizi a žena je donucena odjet s manželem do čínského vnitrozemí, kde propukla epidemie cholery. Tíživé životní podmínky boje s epidemií a všudypřítomnost smrti podstatně ovlivní jejich životy a vzájemný vztah. Nakladatelská anotace. Kráceno