Tajemný závoj - Dán, Dominik, 1955- (Slovart, 2022)
Detektivní román oblíbeného slovenského autora, ve kterém se projevují slabé stránky nového demokratického zřízení po roce 1989. Některé temné stránky nového demokratického režimu (drogy a prostituce) na sebe nenechaly dlouho čekat a projevily se již krátce po revoluci. Detektivové z oddělení vražd se s nimi setkávali běžně, ale v méně drastické podobě. Dnes to ale vypadá bledě - vrah nešetřil ani je, ani mladou pouliční prostitutku, kterou ubodal, podřezal a její mrtvolu naaranžoval, jako by ležela obnažená na márách. Ale byla opravdu pořezána? Opravdu ji vrah vystavil, aby jim zanechal nějaký vzkaz? Hraje si s nimi? Nakladatelská anotace