Italský gambit - Šlechta, Vladimír (Mystery Press, 2024)
Praha roku 1597 je nebezpečné a kruté město. Zchudlý rytíř Jakub Jelínek z Hiršbergu o tom ví své. Žije v domě, který mu nepatří, a každý groš obrací dvakrát. Když se proto objeví pohůnek Matěj Sádlo s nabídkou práce pro samotného místokancléře Českého království Kryštofa Želinského, nemůže si dovolit odmítnout. Zdánlivě jednoduchý úkol doprovodit tajemného italského šlechtice Domenica do hlavního města se ale brzy změní v boj o holý život, v němž Jakubovi nečekaně pomůže záhadná dívka. Když je pak navíc vlašskými bandity přímo na ulici zastřelen prokurátor David Rydl, je Jakubovi jasné, že mezi oběma útoky musí existovat spojitost. Za pomoci Matěje Sádla začíná pátrat mezi pražskými Italy a záhy zjišťuje, že se zapletli nejen do sporu mezi mocnými velmoži, ale i do vleklé války katolíků a protestantů.