Růže pro Kateřinu - Jindra, Jaromír (Lirego, 2024)
Historický román osvědčeného autora popisuje epizodu ze života mladého zemana Jana z Trocnova.Ke královskému dvoru přichází zemanský synek Jan z Trocnova, aby se tady podobně jako jiní mladí šlechtici naučil všemu, co je třeba umět pro budoucí dvorskou službu. Vrstevníci se mu však vyhýbají nejen proto, že jsou z předních panských rodů, ale také že je jednooký. Když se ukáže, že je lepším střelcem než kdokoliv z nich, zvolí si ho Václav Lucemburský jako učitele v lukostřelbě. Pozvolna se mezi nimi začne vyvíjet přátelství, které potrvá po celý život. Poté, co umírá starý Řehoř Žižka, opouští Jan Prahu, aby se nejen rozloučil s otcem, ale také aby začal plnit tajné poslání, kterým ho pověřil Václav. Podaří se mu ho splnit, když mu současně vstoupí do srdce láska ke Kateřině z Čeřejova?