Malé ženy - Alcottová, Louisa May (Albatros, 1974)
Dívčí román americké autorky, zasazený do doby prvního roku války Severu proti Jihu, vypráví o čtyřech sestrách rozdílných povah, jež pod dohledem starostlivé matky prožívají své první citové zmatky, první přátelství a nejstarší znich i první milostný cit. Napětí dodává příběhu starost rodiny o otce, který je ve válce, a posléze jeho šťastný návrat.