Než napadne první sníh - Lawson, Mary, 1946- (Jota, 2024)
Tři lidé, tři osudy a jedno malé městečko. Poetický román nominovaný na Bookerovu cenu 2021. Sedmiletá Clara vysedává každý den u okna a doufá, že každou chvíli zahlédne svou starší sestru. Rose, teenagerka plná vzdoru, utekla z domu bez jediného slova a už celé týdny o ní nikdo neslyšel. Útěchu Clara nachází jen v kocourovi Mojžíšovi, o kterého se stará, protože jeho majitelka paní Orchardová před několika týdny odešla do nemocnice. Do sousedního domu paní Orchardové se nastěhuje třicátník Liam Kane. Ve městě je nový, právě se rozvedl a aktuálně je nezaměstnaný. Claru jeho příchod překvapuje, současně ji však i zneklidňuje. Neuplyne ani pár hodin od jeho příjezdu a Liamovi zaklepe na dveře policista. Je snad z něčeho podezřelý? Elizabeth Orchardová, jejíž život se pomalu chýlí ke konci, v nemocnici rekapituluje nejvýznamnější okamžiky svého života. Postupně se tak odhaluje tajemný vztah, který s nově příchozím cizincem měla. Nakladatelská anotace. Kráceno