Poslední umělecké dílo - Lundberg, Sofia, 1974- (Ikar, 2025)
Když slavná umělkyně Hanna Stiltjeová odhalí své poslední dílo ve stockholmském muzeu moderního umění, návštěvníci jsou zaskočeni. Místo mistrovských obrazů nebo soch před návštěvníky muzea stojí neobvyklý kus - komoda poskládaná z různorodého harampádí. Tento výtvor však v sobě skrývá mnohem víc, než se na první pohled zdá. S každou odhalenou vrstvou „Posledního uměleckého díla" vyplouvá na povrch příběh dětství poznamenaného nejen opuštěním, ale také násilím a zradou. Hanna se rozhodla zpracovat své nejbolestivější vzpomínky v díle, které je odvážné, nekompromisní a hluboce osobní. Její příběh je důkazem odvahy postavit se minulosti a hledat krásu tam, kde ji ostatní nevidí. Jaké pravdy skrývá komoda, kterou Hanna označuje za vrchol své kariéry? A jak hluboko sahají jizvy, které si s sebou nese?Sofia Lundbergová přináší strhující román o rodinných tajemstvích, traumatech i naději - příběh, který vás přinutí přemýšlet o tom, co skutečně utváří náš život. Nakladatelská anotace. Kráceno