Náhradnice - Prokšová, Jitka, 1962- (NAVA, 2024)
Emocemi nabitý, netypický příběh náhradního mateřství, vyprávěný z pohledu několika aktérů, prováže jejich životy křivdou, která se nemusela stát. Jsou manželství, která se potýkají s neplodností, a svou poslední naději vkládají do náhradní matky... Jenže kdo je tu vlastně onou náhradnicí? Nadja - která uvažuje o možnosti stát se náhradní matkou? Nebo její sousedka Marta - které se Nadja svěří se svým plánem, a Marta jako by jí nahrazovala předčasně zemřelou matku? Nebo bezdětná Gita, která sice Nadje za odnošení dítěte zaplatí, ale zároveň nahrazuje milenci jeho první manželku a naplňuje s ním své sexuální touhy? Nakladatelská anotace