Na marších - Kubsova, Jarka, 1977- (Kniha Zlin, 2025)
Rozděleny staletími, spojeny touhou po sebeurčení. Společenský román inspirovaný skutečnými osudy dvou žen, na nichž je výmluvně demonstrováno, jak malých pokroků se na poli feminismu za posledních několik století dosáhlo. Píše se rok 1580. Abelke Blekenová žije v bažinatém kraji Hamburku, kde sama hospodaří na farmě a snaží se prosadit proti sousedům v době, která nepřeje nezávislým ženám. Téměř o pět set let později se Britta Stoeverová přestěhuje do bažinatých krajin se svým manželem a dětmi. Kvůli rodině se vzdala práce geografky a její nový domov je pro ni stále velkou neznámou. Během procházek nehostinnou krajinou se dozvídá o životě Abelke a se znepokojením si uvědomuje, že její problémy jsou až děsivě aktuální... Nakladatelská anotace