Lotosové střevíčky - Yang, Jane (Euromedia Group, 2025)
Strhující historický román z Číny konce 19. století o propleteném vztahu dvou odlišných žen - Lin-ťing, dívky z bohaté a respektované rodiny, a Květinky, její služky-otrokyně. Čína na sklonku 19. století je místem tradic, hierarchií a krutých omezení, především pro ženy. Zde se začnou splétat osudy dvou dívek. Lin-ťing vyrůstá obklopená bohatstvím a privilegii, ale také přísnými pravidly. Květinka, její služka a otrokyně, dosud poznala jen tvrdou práci a ponížení. Jejich vztah je plný rozporů - přátelství i soupeření, obdivu, závislosti i zatrpklosti. Jak se jejich životy dramaticky mění, obě zjišťují, že o jejich osudu nerozhodují pouze muži, ale jsou to zejména jejich vlastní volby, které dokážou ničit jak je samotné, tak i ty, na nichž jim záleží. Autorka popisuje svět, kde ženy často bojují nejen proti nespravedlivému systému, ale i jedna proti druhé. Lotosové střevíčky jsou však především hlubokým a pozoruhodným příběhem o odhodlání, odvaze, pravdě i láce, o hodnotách, jež mají smysl vždy a všude