Lucemburská epopej IV: Otec vlasti - Vondruška, Vlastimil (Moravská Bastei Moba, 2025)
Čtvrtý román Lucemburské epopeje zachycuje krále a císaře Karla IV. na vrcholu moci. Čtvrtý díl románové fresky začíná návratem Karla jako korunovaného římského císaře z Itálie domů. Je pánem podstatné části křesťanského světa a zasahuje do záležitostí církve i jiných panovníků. Dokáže urovnat vleklé spory, jiné ale svou politikou vyvolává. Představa jednotného světa ho podnítí ke druhé římské jízdě ve snaze vytrhnout papežství z avignonského zajetí. Události v říši i sňatková politika mu přinášejí další územní zisky, Karel se však více upíná k nedospělému synu Václavovi a snaží se mu pomoci k zisku římské koruny. Jenže stárnoucí a občas trochu nostalgický Karel už nemá sílu, aby udržel křesťanský svět v té podobě, jak si ho představuje. Nastupují první příznaky krize, které se již Karel nedožije. Nakladatelská anotace. Kráceno