Zločiny dvorního rady V. - Jindra, Jaromír (Lirego, 2025)
Zločiny dvorního rady nejsou klasickou detektivní sérií, třebaže se tu setkáváme se skutečnými kriminálními případy, jež se staly v Českých Budějovicích a jejich nejbližším okolí v letech 1909-1914. Děj je totiž na rozdíl od klasických detektivek oživen osudy mnoha skutečných i fiktivních postav a postaviček, provázejících čtenáře šesti díly této série. V jejím pátém dílu, nazvaném podle jednoho z příběhů Tu mrtvou jsem znal, řeší dvorní rada Vyroubal a trojice policejních inspektorů nejen zločiny, ale i úsměvné či vážnější situace, jež přináší každodenní život města. Nadále také sledujeme osobní život sympatického nejmladšího inspektora Mlejnka. To vše se odehrává na pozadí soudobých událostí v rakousko-uherské monarchii roku 1913. Nakladatelská anotace. Kráceno