Baron Trenck 3: Smlouva se smrtihlavem - Niedl, František (Moravská Bastei MOBA, 2025)
Třetí díl románové série o odvážném dobrodruhovi, který v 18. století pomohl Marii Terezii uchránit její habsburské dědictví. Baron von Trenck táhne od bojiště k bojišti. Tentokrát jsou to Čechy, kam je povolán, aby vykonal práci, kterou kromě pandurů nezvládne nikdo jiný. U Týna nad Vltavou podstoupí těžké boje se zadním vojem armády pruského krále Fridricha II. a vítězí. Poté se zaslouží o dobytí Tábora, načež je vyslán, aby dobyl Hlubokou nad Vltavou a České Budějovice. A i to dokáže. Zdá se, jako by ho nic nedokázalo zastavit.To největší nebezpečí na něj však nečeká na válečném poli, ale od vídeňských intrikánů, kteří se ho snaží zničit za každou cenu. Jsou mocní a používají zbraně, kterými Trenck pohrdá. Nakonec je odsouzen k trestu smrti, který je však změněn na těžký doživotní žalář na Špilberku. Bude to Trenckova poslední cesta? Nakladatelská anotace