Jeřábi táhnou na jih - Ridzén, Lisa, 1988- (Host, 2025)
Hluboce dojemný román o muži na sklonku života, o stárnutí, o synech a psech, o respektu, pomíjivosti existence a o životě ve chvíli, kdy už tělo nespolupracuje. Švédská kniha roku 2024. Boovi Andersonovi v životě zbývají už jen pravidelné návštěvy pečovatelské služby, věrná psí láska a zavařovací sklenice se šátkem dosud vonícím po milované manželce. Víko sklenice už ale jeho revmatické prsty otevřít nedokážou. Čas se krátí a Bo by ještě rád napravil ochladlý vztah se synem. Jenže ten se teď snaží otce připravit i o poslední útěchu v životě -- psa Sixtena. Obavy, že přijde o oddaného společníka, ve starém muži vyvolají bouři emocí, která ho nutí ohlédnout se za svým životem, otcovstvím i za tím, jakým způsobem dával najevo lásku. Nakladatelská anotace. Kráceno