Bedřich Smetana - Životopis - Kosatík, Pavel (Universum, 2024)
Už děti se o Smetanovi učí, že položil základy české národní hudby. Autor studiem pramenů došel k závěru, že faktů o Smetanovi je k dispozici možná dost, ale že jsme je zatím dostatečně nepromysleli. Autor nesouhlasí s hlavní a nejčastěji předkládanou tezí o Smetanovi jako jen zakladateli české hudby. Vidí v něm představitele hudby evropské. Myslí si, že světová hudba u nás nezačala vznikat až s Antonínem Dvořákem, ale už s Bedřichem Smetanou