Simona Stašová - Čermák, Petr (Portréty, 2010)
Simona Stašová, nejzářivější herecká hvězda současnosti? Otázka zrovna nelehká, autor si ji však při tvorbě portrétu Simony Stašové, která je podle něj nejpozoruhodnějším zjevením současné české činoherní scény i výraznou filmovou i televizní herečkou, takto odvážně pokládá. A má jasno, pokud píše, proč je herečkou z nejhodnotnějších. Simona pracovala velmi trpělivě a nahoru vystupovala poměrně nesnadně. Svou pozici si doslova vydřela a snad i proto svou mámu podle autora v divadelní řeči předčila. Opanovala dámské divadelní nebe, protože jej dokázala obdarovat svou charismatickou ženskou vášní a touhou, uměním tragikomedie, dominancemi, které jsou nezbytnou součástí její herecké osobnosti. Ponořme se tedy s autorem do hlubin krásné a obsažné duše velké české herečky Simony Stašové.