Dítě z Apulie - Vaňková, Ludmila (Švarc-Šulc, 2011)
Dítě z Apulie Nebyla jediná přezdívka, Kterou dostal římský císař a jeruzalémský a sicilský král Fridrich II. Říklii mu také stupor mundi, div nebo úžas světa. Byl nejpozoruhodnější ze středověkých císařů a předběhl svou dobu daleko do budoucnosti. S českým králem byli přátelé. V prvních letech Fridrichovi vlády mu Přemysl I byl hlavní oporou a rádcem. Fridrich neváhal zasnoubit svého prvorozeného syna Jindřicha s Přemyslovou nejmladší dcerou (dnes svatou) Anežkou. Jejich přátelství vydrželo i v době, kdy Fridrich natrvalo odjel na jih budovat svou středomořskou říši na území starověkého impéria a rakouský vévoda Leopold a Jindřichův poručník arcibiskup Engelbert Sňatku obou královských dětí intrikami zabránili.