Válečný pilot - Saint-Exupéry, Antoine de (Světový válečný román, 1967)
Soubor próz francouzského spisovatele-letce, těžící z mezních situací civilního a válečného letectví. "Kurýr na jih" je milostným příběhem letce. "Noční let" oslavuje letce průkopníky, dokazující možnost letů v noci. "Země lidí" přináší zážitky z doba autorova pobytu na sahaře. "Válečný pilot" Zde odhaluje autor válku jako břemeno vnucované lidstvu proti jeho vůli. "Dopis rukojmímu" líčí autorovi úvahy při jeho zajetí v občanské válce ve Španělsku.