Smrt Konráda Brněnského : detektivní příběh ze středověkých Čech a Moravy - Novotný, Aleš (Plus, 2011)
V knize Smrt Konráda Brněnského se proplétají tři základní linie: detektivní zápletka sleduje podivné vraždy nezletilých chlapců, historická linka přibližuje spor o nástupnictví po smrti krále Vratislava II. a nechybí tu ani milostný příběh. V historické fresce sezpřítomňuje dění v roce 1092 v Čechách a na Moravě. Průvodcem je královský šašek Janek, původem Ital zdomácnělý v Praze, který je díky své obratnosti tělesné i slovní schopen pronikat do tajů vnitřní politiky i rozkrýt záhadu kupících se vražd.