Letopisy královské komory. Otrávený pohár. Smrt mučednice - Vondruška, Vlastimil (MoBa, 2011)
Dva příběhy písaře královské komory Jiřího Adama z Dobronína se odehrávají v polovině 16. století. V příběhu Otrávený pohár pozve královského písaře dávný přítel rakovnický hejtman na svatbu na hrad Krakovec. Jenže dříve, než vypukne svatební veselí, kdosi otráví ženicha. A záhy dojde k další vraždě. Motiv je zdánlivě jasný, stejně jako vrah. Přesto Jiřímu Adamovi cosi nesouhlasí, a proto se dá do usilovného pátrání. Druhý příběh Smrt mučednice se odehrává v prostředí divadelní společnosti, kterou pozve nejvyšší hofmistr do Posázaví na svůj hrad Šternberk, aby sehrála představení o umučení svaté Doroty. Jenže herečka, která představuje mučednici, zemře doopravdy. Hofmistr se však domnívá, že zemřít měla jeho dcera. Proto požádá Jiřího Adama z Dobronína o diskrétní vyšetření případu, neboť na Šternberk má přijet česká královna.