Mořeplavec - Gabaldon, Diana (Plejáda, 2011)
Kniha Mořeplavec navazuje na úspěšné romány ´Cizinka´ a ´Vážka v jantaru´, ve kterých se hlavní hrdinka Claire ztrácí při líbánkách v poválečném Skotsku v kamenném kruhu a vrací se v čase o dvě stě let. V této éře je donucena provdat se za Jamieho Frasera, do kterého se časem vášnivě zamiluje a nechce se od něj vrátit zpět do moderní doby. Historické události jsou ale proti nim, Claire zná dopad prohraného jakobitského povstání roku 1745. A tak ji v předvečer tragické bitvy u Cullodenu posílá Jamie časem kamenným kruhem nazpět k jejímu prvnímu manželovi Frankovi, aby se o ni postaral. Claire je totiž těhotná a hrozí, že by o dítě opět přišla nebo dokonce sama zemřela. V tomto románu Claire zjišťuje, že Jamie u Cullodenu nepadnul, ale žil dál a vrátil se na své panství. Zde se několik let skrýval v jeskyni, kam mu jeho poddaní nosili jídlo, než se vydal Angličanům, aby jeho lid přežil z peněz za jeho hlavu. Při pobytu ve věznici se spřátelí s jejím velitelem, jehož život kdysi ušetřil, a zároveň objevuje tajemný zlatý poklad u severního pobřeží. Po rozpuštění věznice jsou vězni převeleni do amerických kolonií, ale Jamie je ušetřen a poslán jako sluha na anglický statek. Zde se do něj zamiluje dcera pánů a on s ní zplodí nemanželského syna. Po několika letech je propuštěn a vrací se na rodné panství do Lallybrochu. Začne podnikat a za prací jezdí do Edinburgu, kde ho Claire vypátrá v historických spisech a rozhodne se k Jamiemu přes kameny navždy vrátit. Jamie ale jako výkupné z jiného svazku potřebuje velký obnos peněz, rozhodne se tedy navštívit zlatý poklad a část jmění si odnést. K ostrůvku ale někdo musí doplavat, Jamie je raněn, požádá tedy svého synovce Iana. Ten je zajat a spouští se velká námořní záchranná akce, která bude trvat několik měsíců. Nejprve požádají příbuzného Jareda ve Francii, aby je vzal na svou loď. Záhy je z ní Claire unesena Angličany, protože v Jamiem poznají psance, doufají, že se za Claire vydá a oni za něj dostanou vypsanou odměnu. Claire se ale podaří z lodi prchnout a setkává se s Jamiem v Karibiku. Zde se jim podaří s pomocí výpovědí otroků Iana vypátrat a zachránit. Vše vypadá na šťastný konec, ale loď při návratu zachvátí bouře a Claire je smetena přes palubu. Jamie se za ní vrhá a tím se definitivně odpoutají od lodi a svých mužů, kteří se vrací domů. Zůstávají tak sami v Americe a jdou vstříc novým dobrodružstvím