Pampe a Šinka - Skálová, Alžběta (Arbor vitae, 2010)
Alžběta Skálová navazuje na slavnou českou ilustrátorskou školu, rozvíjí ji, vrací jí význam, nepodbízí se, rozvíjí imaginaci. Technika autorky zůstala klasická, nestrhává pozornost technologickými vylomeninami, kresba s akvarelem jí dovoluje vyjadřovat se jistě a přitom tvárně. Netančí dobové tance, vytváří nadčasový pohádkový prostor. V knize, jež by měla vzbudit zájem o věci obyčejné, jsou postupně záměrně představovány a vytvářeny situace, které mohou sloužit takřka jako výchovné modely pro chování dětí (pravdomluvnost, přátelství, ochota pomoci). Nádhernou poetickou knihu Alžběty Skálové o dvou roztomilých postavičkách, zrozených z chmýří pampelišky a ocásku lišky Pampe, si může otevřít každý