Útěk do pekel - Niedl, František (Moba, 2012)
Pavel Vencl sice vystudoval filozofii, ale samotné studium mu mnoho neříkalo. Tou nejužitečnější školou mu byl vždy život. Proplouvá jím jako profesionální karbaník, boxuje s přáteli v klubu na Žižkově a jeho náručí prošla řada dívek. 15. březen 1939, první den okupace ho zastihne u milenky Katy. Byl by rád, kdyby se mu následující události v okupovaném Československu vyhnuly, ale brzy zjistí, že to není možné. Svoji situaci se rozhodnš řešit útěkem. Opustí svoji matku , kamarády i milenky a přes Alpy se dostává do Švýcarska, poté do Francie, Anglie, a jeho cesta pokračuje i za oceánem, kde potká svoji životní lásku Inéz. Kvůli své knfliktní povaze se dostává do značně dramatických situací, na vlastní kůži poznává různé druhy brutality......