Žítkovské bohyně - Tučková, Kateřina (Host, 2012)
Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Říká se, že právě tam si některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci. Říkali jim bohyně, protože dokázaly bohovat - prosit Boha o pomoc. Dora Idesová je poslední z nich. Brání se přijmout zastaralý způsob života. Na konci 90. let na ni v pardubickém archivu ministerstva vnitra čeká operativní svazek vedený StB na její tetu Surmenu. Dora nevěřícně rozplétá neznámé osudy své rodiny i dalších bohyní.